Ga naar hoofdinhoud

9 Wist-je-datjes over numerus fixus studies

Van alles wat je moet weten voor 15 januari 2019!

Wist je dat …

1. … numerus fixus betekent dat een opleiding een beperkt aantal studenten toelaat? 

Dit verschilt per studie, maar ook per stad! Zo heeft Groningen maar plek voor 55 studenten mondzorgkunde en Utrecht voor 100. Terwijl Groningen juist weer de grootste capaciteit heeft voor Geneeskunde en Utrecht de kleinste

2. … je maar voor maximaal 2 numerus fixus opleidingen mag aanmelden?

Over het algemeen mag je je voor 2 numerus fixus opleidingen meedoen aan selectie. Maar er zijn uitzonderingen! Voor de opleidingen geneeskunde, tandheelkunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en verloskunde kun je je namelijk maar bij één hogeschool of universiteit per studiejaar aanmelden. Dit betekent dat je alleen selectie kan doen voor geneeskunde in Amsterdam en niet ook in Groningen. Dit betekent NIET dat je je niet mag aanmelden twee verschillende fixus studies; bijvoorbeeld voor Geneeskunde in Amsterdam en Biomedische Wetenschappen in Groningen.

3. … er vaak specifieke toelatingseisen zijn waar je aan moet voldoen?

Dit is vaak een profiel- of vakkenvereiste; zo moet je voor Verloskunde biologie en scheikunde hebben gevolgd. Check deze eisen dus goed! Vaak kan je wel een vak nog inhalen, maar dan moet je daarna een zogeheten deficiëntietoets doen (deze laat zien dat je genoeg kennis hebt over het vak en je toegelaten mag worden) of in je tussenjaar de vakken inhalen.

4. … de decentrale selectie per opleiding verschilt?

Voor Criminologie in Leiden moet je bijvoorbeeld je 5VWO cijferlijst meesturen en een toets doen op een selectie dag, aan de hand hiervan wordt jouw rangnummer bepaald. Bij Kunst en Economie aan de HKU doe je ook een test, maar heb je daarnaast een individueel gesprek over je CV en motivatie en moet je een groepsopdracht doen. Door dit goed uit te zoeken op de website van de opleiding, heb je een betere voorbereiding en uiteindelijk dus meer kans om toegelaten te worden!

5. … je een DigiD nodig hebt om je aan te melden?

Vraag je DigiD dus op tijd aan! Je krijgt dan binnen drie dagen een code die per post wordt opgestuurd. Met die code mag je 20 dagen lang je DigiD activeren; doe je dit niet, dan moet je weer opnieuw een code aanvragen. Best een gedoe… Dus doe dit zodra je dit leest, zodat je voorkomt dat je je niet meer kan aanmelden voor je studie.

6. … je maar een bepaald aantal keer selectie mag doen per opleiding?

Je mag bijvoorbeeld maar één keer proberen binnen te komen bij  Biomedische Wetenschappen aan de UvA! En bij forensisch onderzoek aan het Saxion mag je twee keer selectie doen. Terwijl je je voor International Business aan de RUG wel drie keer mag opgeven! Studiekeuze123 geeft hier een goed overzicht van; in Studielink kan jij vervolgens checken hoe vaak je het al hebt geprobeerd.

7. … JE JE UITERLIJK 15 JANUARI MOET AANMELDEN?

Jaja, het is niet 1 mei zoals bij een normale studie. En deze deadline is KEIhard. Meld je je aan op 16 januari, dan heb je je kansen verspilt.

8. … je op 15 april een rangnummer krijgt?

Twee maanden na je aanmelding kan je jouw persoonlijke rangnummer inzien op Studielink. Is dit rangnummer lager dan het aantal plaatsen beschikbaar (dus jouw rangnummer is 61 terwijl een 80 plekken zijn) ben je sowieso toegelaten; GEFELICITEERD! Belangrijk!! Je moet nu binnen twee weken jouw plek accepteren.

9. … je altijd positief moet blijven?

Is het niet gelukt? Bedenk dan een plan B! Er zijn nog honderden andere leuke studies, waar je je nu anderhalve maand in kan verdiepen. En anders probeer je het volgend jaar nog een keer!

Deze blog is gebaseerd op de informatie van 123studiekeuze op 22 november 2018. Informatie over selectiestudies verandert vaak, dus check altijd de website van de studie. Wij doen ons uiterste best om up-to-date te blijven, maar het kan voorkomen dat informatie is verouderd. Aan de inhoud van deze internetsite kunnen dus geen rechten worden ontleend. 

 

Back To Top