Ga naar hoofdinhoud

Hoe kun je als ouder bijdragen aan het mentaal welzijn van je studerende kind?

Van 2 tot en met 7 juni is het de Week van de Mentale Gezondheid. Een week waarin mentale problemen bij jongeren extra onder de aandacht worden gebracht. En dat is hard nodig. Studeren is allang niet meer alleen ‘leuk en leerzaam’. Veel studenten ervaren prestatiedruk, stress, keuzestress, financiële onzekerheid en eenzaamheid.

Als ouder zie je je kind uitvliegen, maar ook worstelen. Je wilt helpen, maar weet soms niet hoe. Daarom is deze week een goed moment om stil te staan bij mentaal welzijn: wat is het, hoe herken je het, en hoe kun je als ouder bijdragen aan de veerkracht en het welbevinden van je studerende zoon of dochter?

Wat is mentaal welzijn eigenlijk?

Mentale gezondheid betekent niet alleen ‘geen klachten’. Het gaat om het vermogen om met het leven om te gaan, om betekenis te vinden in wat je doet, en om verbonden te zijn met jezelf en anderen. Voor studenten is dat vaak uitdagend. Ze bouwen aan hun toekomst, zoeken hun plek in de wereld én proberen zichzelf te begrijpen. Dat is veel.

Mentaal welzijn rust op vijf pijlers. Hieronder leggen we uit wat ze inhouden, én hoe jij als ouder hierop een positieve invloed kunt hebben.

1. Zelfbewustzijn – je kind helpen zichzelf te begrijpen

Studenten leren zichzelf echt kennen tijdens hun studieperiode. Dat proces gaat met vallen en opstaan. Als ouder kun je bijdragen door vragen te stellen in plaats van adviezen te geven. Stimuleer reflectie: ‘Wat maakt jou blij? Waar krijg je energie van?’

Tip: Laat weten dat fouten maken normaal is — en dat het oké is om even niet te weten wat je wilt.

2. Veerkracht – omgaan met teleurstellingen

Het studentenleven kent tegenslagen: studievertraging, afwijzingen, slechte cijfers, relatieproblemen. Jouw rol als ouder is niet om alles op te lossen, maar om er te zijn. Luister zonder oordeel. Moedig je kind aan om gevoelens te uiten én er weer op te vertrouwen dat het beter wordt.

Tip: Je aanwezigheid en vertrouwen zijn vaak belangrijker dan concrete oplossingen.

3. Verbinding – blijven investeren in de relatie

Ook al woont je kind op kamers of studeert hij/zij in een andere stad: verbonden blijven is belangrijk. Stuur een appje, nodig ze uit voor een etentje of stel een open vraag tijdens het bellen. Laat weten dat je interesse hebt, zonder te controleren.

Tip: Een goede ouder-kindrelatie geeft een student een gevoel van veiligheid en draagvlak.

4. Balans – signaleren wanneer het teveel wordt

Studenten overschrijden vaak hun grenzen: doorstuderen tot diep in de nacht, sociale verplichtingen, bijbanen. Als ouder kun je helpen door signalen van overbelasting te herkennen en bespreekbaar te maken.

Tip: Vraag regelmatig: ‘Hoe gaat het écht met je?’ En durf ook rust en herstel te normaliseren.

5. Zingeving – ruimte geven voor wat ertoe doet

Niet iedere student weet meteen ‘wat hij wil worden’. En dat hoeft ook niet. Help je kind te ontdekken wat hem of haar drijft. Dat kan een passie zijn, een interesse, een betrokkenheid bij anderen. Geef ruimte voor zoeken en twijfel.

Tip: Zingeving is de motor van motivatie. Het gaat niet om perfectie, maar om betekenis.

Van zorgen maken naar samen bouwen

Als ouder kun je het verschil maken in het mentale welzijn van je kind — niet door alles op te lossen, maar door betrokken, beschikbaar en open te zijn. Deze Week van de Mentale Gezondheid is een mooi moment om het gesprek aan te gaan. Niet over prestaties, maar over gevoelens, grenzen, dromen en twijfels.

Juist dat gesprek kan een fundament leggen voor het vertrouwen waarmee je kind verder groeit.

Wat voor ouder ben jij?

Wanneer we met onze kinderen het gesprek aangaan is het ook altijd goed om bewust te zijn van hoe we dat doen. Ben ik een beschermende ouder, relaxte ouder, ambitieuze ouder, projecterende ouder, status ouder, spirituele ouder, vriend(in) ouder, de oplosouder of de werkende ouder?

Tip: Vraag je af: Welke ouder heeft mijn kind op dit moment nodig?

Een extra steuntje in de rug

Als het gaat om zelfbewustzijn, veerkracht en zingeving, kan een talentenanalyse bijdragen aan de zelfkennis van je kind. Doordat de persoonlijkheid, motivatie, werkhouding, capaciteiten en interesses in kaart worden gebracht, wordt in één opzicht duidelijk waar de talenten liggen van je kind. Met die kennis kan het makkelijker beslissingen maken die bij hem/haar passen.

Oftewel, het biedt een extra steuntje in de rug op weg naar de mentale balans. Meer weten? www.kieswijs.nl

Back To Top