Mijn ouders hebben allebei rechten gestudeerd, ...dus het was bijna vanzelfsprekend dat ik hetzelfde zou…
Gescheiden ouders…
… nu even niet!
Laatst kwam er een kandidaat binnen met vier volwassenen; twee ouders en twee stiefouders. Dus vroeg ik aan de kandidaat; “wie wil jij aan tafel hebben?” En de kandidaat beantwoordde kordaat: “papa en mama.”
Voor sommige kinderen is het best een benauwende gedachte om met je beide ouders om de tafel te zitten om te praten over je studiekeuze. Je bent bang dat ze ruzie krijgen. Je wilt er één niet teleurstellen. Je wilt niet dat iemand steevast zijn mond dichthoudt.
Toch is het belangrijk dat je jouw ouders betrekt bij je studiekeuzeproces. Zodat ze JOU allebei kunnen steunen! Wees open tegen je ouders en bedenk met wie jij het studiekeuzetraject in gaat. Zijn dat ze allebei of is dat er één? Gelukkig zijn er meerdere open dagen, dus je kunt met de één naar Wageningen en met de ander naar Amsterdam.
WEES WIJS
Deze week een tip van een echtscheidingsadvocaat; de taak van ouders bij het maken van studiekeuze is om JOU te steunen. Tijdens dit proces moeten zij even geen vijanden van elkaar zijn. Als kind ben je altijd bezig met je ouders gelukkig maken, en dan kom je niet voor jezelf op. Dat moet nu anders zijn! Dit keer moet je zeggen: “ik heb recht op jullie allebei” “ik wil dat jullie mij samen helpen” en “ik zou super blij zijn als jullie dit voor mij doen.” Dat is moeilijk, maar dat is wel het begin.
Trouwens… willen of kunnen jouw ouders niet samen naar Kieswijs komen? Geen probleem! Dan komen ze allebei op een ander moment. Partners mogen ook mee. Wij zullen wel altijd aan het kind vragen wie hij of zij het liefst aan tafel wilt. Het is ten slotte zijn of haar studiekeuzetraject!